Už jen do této neděle si můžete zakoupit letní výrobky (větrné zvonkohry a vějíře). Pak zase až v květnu příštího roku :)

Jezerní drahokamy

 

Koi kapři jsou nejen krásní a fascinující tvorové, ale také bytosti hluboce zakořeněné v japonské kultuře a historii. Tito barevní kapři jsou nejen estetickým doplňkem zahradních jezírek, ale také symboly s bohatým mytologickým a kulturním významem.

Výraz koi 鯉 znamená japonsky prostě kapr. Ryby, kterým v Evropě říkáme koi, se v Japonsku nazývají nišikigoi 錦鯉, což lze doslovně přeložit jako brokátový kapr. Koi se v japonštině zvukově shoduje s výrazem, který znamená cit, náklonnost nebo lásku, proto jsou koi v Japonsku symbolem lásky a přátelství.

 

 alejandro-aro-4QElkUC9sUQ-unsplash

Alejandro Aro on Unsplash

 

O chovu koi kaprů

Koi kapři mají svůj původ v Číně, kde byli chováni možná už před dvěma tisíci lety. Do Japonska se dostali během vlády čínské dynastie Tang (618–907 n.l.), kdy byly obchodní a kulturní výměny mezi těmito dvěma zeměmi na vrcholu. Původně byli koi chováni pro své maso, ale během období Edo (1603-1868) začali japonští farmáři věnovat více pozornosti jejich barevným mutacím.

Koi kapři se dožívají při správné péči až 70 let. V Česku se začali chovat v 80. letech a ceny kvalitních kaprů se můžou vyšplhat až na několik desítek tisíc korun.


Původ a druhy

První systematický chov barevných koi začal v oblasti Niigata, kde místní zemědělci zjistili, že křížením různě zbarvených kaprů mohou dosáhnout nádherných výsledků. Tyto barevné variace se postupně staly populárními a koi kapři se stali symbolem elegance a krásy. Existuje mnoho druhů koi, které se liší barvou, vzorem a šupinami. U barevných variant neexistují dva stejní kapři.

Mezi nejznámější patří:

Kohaku: bílý kapr s červenými skvrnami
Taisho Sanshoku (Sanke): bílý kapr s červenými a černými skvrnami
Showa Sanshoku (Showa): černý kapr s červenými a bílými skvrnami
Asagi: modrý kapr s červeným břichem

 river-fx-pw8vGbh4Bu0-unsplash

River FX on Unsplash

 

Symbolika a význam

Síla a vytrvalost: koi jsou známí svou schopností plavat proti proudu, což symbolizuje vytrvalost a sílu překonávat překážky.

Štěstí a prosperita: barevní koi jsou často považováni za nositele štěstí a prosperity. Věřilo se, že chov koi přináší do domu hojnost a bohatství.

Láska a přátelství: koi kapři jsou také symbolem lásky a přátelství, protože jsou často viděni plavat v párech nebo ve skupinách.


Mytologie a legendy

Koi kapři mají své místo i v japonské mytologii a legendách. Jedna z nejznámějších je legenda o koi kaprech a dračím vodopádu - Legenda o Dračí bráně. Podle legendy, když koi kapr úspěšně překoná silný proud a dosáhne vrcholu dračího vodopádu, promění se v draka. Tato legenda symbolizuje transformaci a dosažení něčeho velkého skrze vytrvalost a úsilí.


Utagawa Hiroshige (1797 - 1858)


Utagawa Hiroshige (1797 - 1858)

 

Proč chovat koi kapry?

Koi kapři jsou mnohem více než jen krásní obyvatelé zahradních jezírek. Jejich historie, od původu v Číně až po rozkvět chovu v Japonsku, je příběhem o estetice, vytrvalosti a symbolice. Když se díváte na koi kapra plavajícího v klidném jezírku, nejenže obdivujete jeho krásu, ale také se dotýkáte tisícileté tradice a hlubokého kulturního dědictví.

Ryby jsou přítulné, často si berou potravu přímo z ruky. Jsou poměrně nenáročné na chov.

A tady je pár zajímavostí.... Nejdražší kapr na světě se prodal v roce 2018 na aukci v Japonsku za v přepočtu 40 milionů korun. Nejstarší kapr se dožil 226 let.

 

HA-NA-MI a koi kapříci?

Koi kapříky zbožňuju. Jejich barevnost, přítulnost i celý ten mystický opar kolem nich. Možná i proto jsem si na jejich zachycení štětcem dlouho netroufala. Budu umět tohle všechno zachytit? Nakonec jsem se rozhodla pojmout je v perokresbě. A reprodukce pak oživit zlatou a stříbrnou barvou.

Představuji vám tedy kolekci…

Jezerní drahokamy 

Kolekce s koi kapříky má dokonce dvě části. Kapříci v lotosovém jezírku a dva kapříci kroužící kolem odrazu měsíce ve vodě.

 

 IMG_0261 - kopie

 

Zaujal vás motiv dvou koi a měsíce? Co vlastně symbolizuje?

Symbolika dvou koi kaprů je hluboce zakořeněná v japonské a čínské kultuře a zahrnuje několik významných aspektů:

Jin a jang: dva koi kapři často reprezentují harmonii a rovnováhu, podobně jako symbol jin a jang. Jeden kapr může být mužský (jang) a druhý ženský (jin), což symbolizuje dokonalý soulad protikladů.

Láska a věrnost: dva koi kapři jsou také symbolem lásky a oddanosti mezi partnery. Představují silné a vytrvalé pouto, které dokáže překonat všechny překážky.

Duchovní růst: ve feng-šuej jsou dva koi kapři také symbolem duchovního růstu a osvícení. Představují cestu k vnitřnímu klidu a harmonii.

 

IMG_0394 - kopie

 

Symbolika koi kaprů a měsíce může být hluboká a mnohovrstevná, kombinující prvky přírody, mystiky a vnitřního klidu:

Harmonie a rovnováha: koi kapři plavající pod svitem měsíce mohou symbolizovat harmonii mezi zemí a nebem, rovnováhu mezi klidem noční oblohy a pohybem vodní hladiny.

Mystické spojení: měsíc je často spojován s mystikou a tajemstvím, zatímco koi kapři symbolizují vytrvalost a sílu. Společně mohou představovat cestu k odhalení skrytých pravd a hlubšího porozumění životním záhadám.

Klid a meditace: měsíční světlo na hladině jezírka s plavajícími koi kapry může symbolizovat mírumilovnou meditaci a spojení s přírodou.

 

koi kolaz

 

Zaujali vás koi kapříci? V kolekci Jezerní drahokamy je můžete najít na porcelánu, textilu, špercích, vějířích, papírových drobnostech i dalších výrobcích. Nenašli jste výrobek, který by byl pro vás ten pravý?

Napište mi tady a ráda vám tento motiv namaluji i na jiný výrobek.