Už jen do této neděle si můžete zakoupit letní výrobky (větrné zvonkohry a vějíře). Pak zase až v květnu příštího roku :)

Jak zní letní Japonsko?

 

Léto v Japonsku je neoddělitelně spjaté se zvonkohrou, známou jako fūrin (風鈴). Jeho jemné zvonění se nese vánkem a lidé zvuk vnímají jako chladivý efekt během horkého léta. Na fūrinu je obvykle zavěšen kus papíru zvaný tanzaku (短冊), aby zazvonil i při pouhém lehkém vánku.

 

kanae-kanesaki-BMrELd7gZGY-unsplash

Foto: Kanae Kanesaki by Unsplash


Historie fūrinu

Fūriny pravděpodobně pocházejí z Číny. Za dynastie Tang se kovové zvonkohry zavěšovaly v bambusových lesích a používaly se k věštění. Slovo fūrin bylo poprvé použito v Japonsku během období Heian, kdy byly zavěšeny z okapů zejména v buddhistických chrámech jako talismany k zahnání zlých duchů. I v dnešní době je u svatyní a chrámů můžeme najít.

Během období Edo byly fūriny vyráběné volným foukáním skla, což bylo velmi drahé, a pořizovali si je proto především feudálové a bohatí obchodníci. Fūriny se tak začaly vyrábět i z jiných materiálů jako je kov nebo keramika.

 

c-cai-rXHokEQ1DDY-unsplash

Foto: C Cai by Unsplash


Výroba fūrinu

Díky průmyslově vyráběným skleněným baňkám jsou dnes fūriny cenově dostupné a v japonských domácnostech během letních měsíců velice rozšířené. Ale tradice volně foukaného skla nezanikla a stále se najdou řemeslníci, kteří toto umění mistrovsky ovládají.

Fūriny jsou ručně malované tradičními japonskými motivy. Uvnitř fūrinu je zavěšeno malé srdce (skleněná trubička), které při pohybu naráží na stěny zvonku a vytváří charakteristický zvuk. Z fūrinu visí také proužek papíru (tanzaku), který zachytává vítr a způsobuje tak pohyb srdce i při lehkém vánku.

Moderní designy fūrinů často kombinují tradiční prvky s novými, inovativními tvary a motivy a krásně tak ukazuje, jak může starobylá tradice žít a vyvíjet se i v moderním světě.

 

IMG_1431


Symbolika fūrinu

V japonské kultuře je fūrin považován za talisman, který přináší štěstí a chrání dům, na kterém visí. Jeho jemný zvuk má podle pověr zbavit okolí negativní energie a přinést klid a harmonii. Fūrin také symbolizuje přítomnost větru, který je v Japonsku vnímají jako nositele změny a pohybu, připomínající neustálý tok času a přirozené cykly přírody.

 

 

Fūriny od HA-NA-MI

Tyhle japonské zvonkohry mě celkem dlouho míjely. Zaujaly mě, až když se do nich pustila Capi.mizuhiki a já se do nich úplně zamilovala. Nejdříve jsem měla v plánu, že skleněné baňky nechám vyrobit v Čechách. Však šikovných sklářů je tu víc než dost. Ale narazilo to na můj nedostatek času a cenu. Proto jsem si objednala hotové fūriny od prodejce z Číny. Hodně jsem si je ale upravila :).

Papírový tanzaku jsem nahradila sušenými kvítky a lístky zalaminovanými do průhledné fólie. To zvonkohru krásně odlehčilo. A zároveň je to 100% voděodolné!

Původní korálky jsem doplnila českými skleněnými korálky Preciosa.

A na skleněné baňce jsem se pochopitelně vyřádila se štětcem.

 

IMG_1404

 

Zaujala vás japonská větrná zvonkohra? Ale nenašli jste ji se svým oblíbeným motivem? 

Napište mi tady a ráda vám tento motiv na fūrin namaluji.